Followers

Thursday, June 17, 2021

Top10 Gk part 6-

 Q1. What is the name of the hill range that is separates the state of Manipur from the state of Nagaland?

A) Manipuri

B) hill range of Arakan

C) Rolling Hill

D)) Barail Hill

Answer- (D) Barail Hill

2. By what name is the waterway separating the Andaman Islands from the Nicobar Islands known?

(A) Coco Waterway

(B) 10 degree waterway

(C) Duncan Waterway

(D) Somboraro Waterway

Answer- (B) 10 degree waterway

3. Which Indian state has the longest coastline?

(A) Andhra Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Odisha

(D) Tamil Nadu

Answer- (A) Andhra Pradesh

4. Which one of the following is the oldest mountain range?

(A) Himalayas

(B) Aravali

(C) Satpura

(D) Nilgiris

Answer- (B) Aravali

5. Which is the highest plateau of India?

(A) Southern Plateau

(B) Chota Nagpur Plateau

(C) Ladakh Plateau

(D) Plateau of Baghelkhand

Answer- (C) Ladakh Plateau

6. Which of the following lake is on the west coast of Bharat?

(A) Ashtamudi

(B) Chilka

(C) Pulicat

(D) Kolleru

Answer- (A) Ashtamudi

7. Which one of the following was the old name of Tokyo?

(A) Osaka

(B) Kyoto

(C) Samurai

(D) Edo

Answer- (D) Edo

8. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?

(A) Sumatra

(B) Borneo

(C) Java

(D) Sri Lanka

Answer- (A) Sumatra

9. Where is the Mekong Delta located

(A) Thailand

(B) Cambodia

(C) Myanmar

(D) Vietnam

Answer- (D) Vietnam

10. Japan is almost self-sufficient

(A) Bauxite

(B) on iron ore

(C) copper

(D) Mineral oil

Answer- C) Copper

No comments:

Post a Comment

Top 10 Gk part11

 1. On which mountain mt. Abu is located? A)Satpura B)Vindhya C)Aravali (D) Sahyadri Answer (C) Aravalli 2. In which state is the Nanda Devi...