Followers

Sunday, June 20, 2021

Top10 gk part7

 2.Who founded the Ramakrishna Mission

(A) Dayanand Saraswati

(B) Keshavchandra

(C) Ram Mohan Roy

(D) Vivekananda

Answer- (D) Vivekananda

3. Khilafat movement was started to protest against humiliating whom?

(A) Caliph of Turkey

(B) Aga Khan

(C) Muhammad Ali Jinnah

(D) Abul Kalam Azad

Answer- (A) Caliph of Turkey

4. Which Sikh Guru called himself the true emperor?

(A) Guru Gobind Singh

(B) Guru Hargobind

(C) Guru Tegh Bahadur

(D) Guru Arjun Dev

Answer- (B) Guru Hargobind

5. Which reformer of Maharashtra was called Lokhitwadi?

(A) MG Ranade

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Pandita Ramabai

(D) Gopal Hari Deshmukh

Answer- (D) Gopal Hari Deshmukh

6. In what context does the name of DK Karve of Western India come?

(A) Sati system

(B) Child murder

(C) Women Education

(D) Widow Remarriage

Answer- (C) and (D)

7. Before the National Congress the most important institution was

(A) Bengal British India Society

(B) East India Association

(C) Young Bengal Association

(D) Indian Association of Calcutta

Answer- (D) Indian Association of Calcutta

8. Who is called the mother of Indian revolution

(A) Annie Besant

(B) Sarojini Naidu

(C) Ramabai

(D) Bhikaji Rustam Cama

Answer- (D) Bhikaji Rustam Cama

9. The revolutionaries had formed a secret society Abhinav Bharat

(A) Khudiram Bose

(B) VD Savarkar

(C) Prafulla Chaki

(D) Bhagat Singh

Answer- (B) VD Savarkar

10. Who led the Sarabandi (No Tax) campaign in 1922?

(A) Bhagat Singh

(B) Chittaranjan Das

(C) Rajguru

(D) Vallabhbhai Patel

Answer- (D) Vallabhbhai Patel

No comments:

Post a Comment

Top 10 Gk part11

 1. On which mountain mt. Abu is located? A)Satpura B)Vindhya C)Aravali (D) Sahyadri Answer (C) Aravalli 2. In which state is the Nanda Devi...