Followers

Monday, June 28, 2021

Top 10 Gk part11

 1. On which mountain mt. Abu is located?

A)Satpura

B)Vindhya

C)Aravali

(D) Sahyadri

Answer (C) Aravalli

2. In which state is the Nanda Devi peak located?

(A) Uttarakhand

(B) Himachal

(C) Uttar Pradesh

(D) Sikkim

Answer- (A) Uttarakhand

3. In which state is Rameshwaram located?

(A) Karnataka

(B) Kerala

(C) Andhra Pradesh

(D) Tamil Nadu

Answer- (D) Tamil Nadu

4. Which state does M represent in BIMARU?

(A) Manipur

(B) Maharashtra

(C) Madhya Pradesh

(D) Mizoram

Answer- (C) Madhya Pradesh

5. In which direction does the earth rotate on its axis

(A) West to East

(B) East to West

(C) North to South

(D) South to East

Answer- (B) East to West

6. What is MUDRA?

(A) Agricultural Insurance Scheme

(B) Development and Refinance Agency

(C) New planet discovered

(D) Development and Regulatory Authority for Urban Urbanization

Answer- (B) Development and Refinance Agency

7. When is the shortest day in India?

(A) 21 March

(B) 21st December

(C) 22 June

(D) 23 September

Answer- (B) 22 December

8. What is the accounting year of Reserve Bank of India?

(A) July-June

(B) April-March

(C) October September

(D) January-December

Answer – (A) July – June

9. Who controls the insurance business in India?

(A) IDBI

(B) RBI

(C) SEBI

(D) IRDA

Answer- (D) IRDA

10. What is the capital of Greece?

(A) Stockholm

(B) Buenos Aires

(C) Athens

(D) Burn

Answer- (C) Athens

Sunday, June 20, 2021

Top10 gk part7

 2.Who founded the Ramakrishna Mission

(A) Dayanand Saraswati

(B) Keshavchandra

(C) Ram Mohan Roy

(D) Vivekananda

Answer- (D) Vivekananda

3. Khilafat movement was started to protest against humiliating whom?

(A) Caliph of Turkey

(B) Aga Khan

(C) Muhammad Ali Jinnah

(D) Abul Kalam Azad

Answer- (A) Caliph of Turkey

4. Which Sikh Guru called himself the true emperor?

(A) Guru Gobind Singh

(B) Guru Hargobind

(C) Guru Tegh Bahadur

(D) Guru Arjun Dev

Answer- (B) Guru Hargobind

5. Which reformer of Maharashtra was called Lokhitwadi?

(A) MG Ranade

(B) Gopal Krishna Gokhale

(C) Pandita Ramabai

(D) Gopal Hari Deshmukh

Answer- (D) Gopal Hari Deshmukh

6. In what context does the name of DK Karve of Western India come?

(A) Sati system

(B) Child murder

(C) Women Education

(D) Widow Remarriage

Answer- (C) and (D)

7. Before the National Congress the most important institution was

(A) Bengal British India Society

(B) East India Association

(C) Young Bengal Association

(D) Indian Association of Calcutta

Answer- (D) Indian Association of Calcutta

8. Who is called the mother of Indian revolution

(A) Annie Besant

(B) Sarojini Naidu

(C) Ramabai

(D) Bhikaji Rustam Cama

Answer- (D) Bhikaji Rustam Cama

9. The revolutionaries had formed a secret society Abhinav Bharat

(A) Khudiram Bose

(B) VD Savarkar

(C) Prafulla Chaki

(D) Bhagat Singh

Answer- (B) VD Savarkar

10. Who led the Sarabandi (No Tax) campaign in 1922?

(A) Bhagat Singh

(B) Chittaranjan Das

(C) Rajguru

(D) Vallabhbhai Patel

Answer- (D) Vallabhbhai Patel

Thursday, June 17, 2021

Top10 Gk part 6-

 Q1. What is the name of the hill range that is separates the state of Manipur from the state of Nagaland?

A) Manipuri

B) hill range of Arakan

C) Rolling Hill

D)) Barail Hill

Answer- (D) Barail Hill

2. By what name is the waterway separating the Andaman Islands from the Nicobar Islands known?

(A) Coco Waterway

(B) 10 degree waterway

(C) Duncan Waterway

(D) Somboraro Waterway

Answer- (B) 10 degree waterway

3. Which Indian state has the longest coastline?

(A) Andhra Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Odisha

(D) Tamil Nadu

Answer- (A) Andhra Pradesh

4. Which one of the following is the oldest mountain range?

(A) Himalayas

(B) Aravali

(C) Satpura

(D) Nilgiris

Answer- (B) Aravali

5. Which is the highest plateau of India?

(A) Southern Plateau

(B) Chota Nagpur Plateau

(C) Ladakh Plateau

(D) Plateau of Baghelkhand

Answer- (C) Ladakh Plateau

6. Which of the following lake is on the west coast of Bharat?

(A) Ashtamudi

(B) Chilka

(C) Pulicat

(D) Kolleru

Answer- (A) Ashtamudi

7. Which one of the following was the old name of Tokyo?

(A) Osaka

(B) Kyoto

(C) Samurai

(D) Edo

Answer- (D) Edo

8. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?

(A) Sumatra

(B) Borneo

(C) Java

(D) Sri Lanka

Answer- (A) Sumatra

9. Where is the Mekong Delta located

(A) Thailand

(B) Cambodia

(C) Myanmar

(D) Vietnam

Answer- (D) Vietnam

10. Japan is almost self-sufficient

(A) Bauxite

(B) on iron ore

(C) copper

(D) Mineral oil

Answer- C) Copper

Tuesday, June 8, 2021

Top 10 Gk part 5-

 Question 1- Which country is known as "Cockpit of Europe"? 

Answer - Belgium.

Question 2- Which country is known as the "country of lilies"? 
Answer- Canada.

Question 3- Which country is known as the "Island of Pearls"? 
Answers Bahrain country called Island en: Motion.

Question 4- Which country is known as "the country of snakes"? 
Answer- Brazil is called 'the country of snakes', because there are so many snakes here that you will not find anywhere else in the world.

Question- 5. Which country is known as "Britain of the South"? 
Answer: New Zealand.

Question- 6. Who named the word hormones? 
Answer – Bellis and Starling

Question- 7. In which country the President's term is only for one year? 
Answer- Switzerland is the only country in the world where the President changes every year. Here the term of the President is not more than one year. Also, he is not even allowed to contest the election again.

Question- 8. When was the United Nations Charter signed? 
Answer- October 24, 1945 AD (United Nations Charter is the basic treaty of the United Nations as an inter-governmental organization.)

Question- 9. Which is the longest railway route in Asia? 
Answer- The Trans-Siberian Railroad is the largest railroad in Asia.

Question- 10. Which is the hottest city in Asia? 
Answers Jakovabad (Pakistan).


Tuesday, June 1, 2021

Top 10 Gk part4-

 Question 1- Whose picture was issued on the first Indian postage stamp? 

Answer- Queen Victoria's photo was first printed on the Indian postage stamp. (In 1852, the stamping of the letter was started for the first time in India. On October 01, 1854, a postage stamp bearing the portrait of Queen Victoria was issued in India). At the same time, India's first postage stamp was released on 21 November 1947 after independence It was used only for sending mail within the country. The image of the Indian flag was inscribed on it and Jai Hind was written on it.

Question 2- Which is the fair held in India which can be seen from space also? 
Answer- The gathering of Kumbh Mela is so big that it can be seen from space. (Indian Space Research ISRO has released 2 pictures of Kumbh showing the Kumbh region and surrounding area).

Question 3- Which foreign ambassador to ancient India has written the book "Indica"? 
Answers Megasthenes.

Question 4- Which is the largest salt producing state of India? 
Answer- Gujarat.

Question- 5. Which is the longest river originating in India? 
Answer - Ganga.

Question-6. Which state's high court has declared animals as legal persons? 
Answer- Uttarakhand. (The court said that animals also have a different personality)

Question- 7. In which city of India is the world's largest school? 
Answer- City Montessori School of Lucknow is the largest school in the world. More than 45 thousand students study here.

Question- 8. Where is the world's largest mango produced? 
Answer: The most common in the world is in India. (187 mt)

Question- 9. Where is the world's first granite temple? 
Answers Brihdeshwara temple which is located in Tamil Nadu. This temple was built in only 5 years in the 11th century.

Question- 10. Which is the country with the largest road network in the world? 
Answer- India has the largest road-network – about 1.9 million mill roads are built in India.


Top 10 Gk part11

 1. On which mountain mt. Abu is located? A)Satpura B)Vindhya C)Aravali (D) Sahyadri Answer (C) Aravalli 2. In which state is the Nanda Devi...