Followers

Monday, May 31, 2021

Top 10 GK Questions-


 1. Which is the largest building in Mohenjodaro?

A) Great Bath

B) Granary

C) Sastambha Hall

D) Two store House

And: B) Granery


Answer - (B) Granary

2. Which student challenged the agnostic Yajnavalkya in the debate?

(A) Ghosha

(B) Apala

(C) Maitreyi

(D) Gargi

Answer- (B) Apala

3. Where is the famous Gayatri Mantra taken from?

(A) Rigveda

(B) Yajurveda

(C) Samveda

(D) Atharvaveda

Answer - (A) Rigveda

4. What is called a semi-circular structure with domed roofs built on the sacred relics of Buddhists?

(A) Stupa

(B) Sermon

(C) Pillar

(D) Monolithic

Answer - (A) Stupa

5. Why did Chinese travelers first visit India?

(A) He was interested in Buddhism

(B) The kings of India invited

(C) was interested in studying Indian culture

(D) He had a desire to live in India

Answer- (A) He was interested in Buddhism

6. Was President of Indian National Congress at the time of Partition of India.

(A) C Rajagopalachari

(B) JB Kripalani

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Maulana Abul Kalam Azad

Answer- (B) JB Kripalani

7. What was Kaushtayak in the Mauryan period?

(A) Gift to the king on special occasions

(B) Tax to be collected from merchants if there is more profit

(C) Tax levied on animals

(D) Taxes levied on land below government reservoirs

Answer- (D) Taxes levied on land below government reservoirs

8. Pulakeshin II was the greatest ruler of

(A) Pallavas of Kanchi

(B) Cholas of Tamil Nadu

(C) Chalukyas of Badami

(D) Chalukyas of Kalyani

Answer- (C) Chalukyas of Badami

9. Who was the first Gupta ruler to hold the title of Param Bhagwat

(A) Chandragupta I

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta II

(D) Ramgupta

Answer- (C) Chandragupta II

10. Who was the first Sultan of Delhi to dissolve the power of the Ottoman nobles known as Chahalgani or Forty

(A) Razia

(B) Iltutmish

(C) Qutbuddin Aibak

(D) Balban

Answer- (D) Balban

No comments:

Post a Comment

Top 10 Gk part11

 1. On which mountain mt. Abu is located? A)Satpura B)Vindhya C)Aravali (D) Sahyadri Answer (C) Aravalli 2. In which state is the Nanda Devi...