Followers

Monday, May 31, 2021

Top 10 GK Questions part3-

 Question 1- What is the line joining the places coming at the same time of earthquake? 

Answer- Homosomal.

Question 2- When is the minimum distance between the Sun and the Earth? 
Answer - On 3 January.

Question 3- Which is the second largest planet in the solar system? 
Answer: Saturn.

Question 4- What is the name of the planet which is called 'twin sister' of Earth? 
Answer - Fri. (This planet is almost similar to our Earth in appearance and shape).

Question- 5. Where are the world's longest submerged canyon? 
Answer - In the Bering Sea. (The Bering Sea is a sea in the Pacific Ocean. It lies between the northeastern region of Asia and the Alaska region of North America).

Question-6. What is the magnetic material found in the center of the earth? 
Answer - Nickel.

Question- 7. In which country, the destructive sea waves caused by earthquakes are called tsunamis? 
Answer - Japan.

Question- 8. Which is the tree that can store up to 120000 liters of water in its trunk? 
Answer- Baobab tree. (This tree is found in Africa).

Question- 9. Which is the lowest lake on the earth from the sea level? 
Answer - Dead Sea. (The Dead Sea is 440 meters below sea level, the lowest point in the world called the Sea).

Question- 10. In which desert of the world do people of a tribe called Bushman live? 
Answer - Kalahari. (The tribes living here are called Bushmen).


Top 10 GK Questions- Part2

 Questions 1- What are the main languages ​​spoken in Andhra Pradesh? 

Answer- Telugu and Urdu.

Question 2- In which state is Elephant Falls located? 
Answer- Meghalaya (The British gave the name of this waterfall to Elephant Fall, because a rock here was very similar to an elephant).

Question 3- Which state's main language is Khasi? 
Answer - Meghalaya.

Question 4- In which state of India is Kamakhya Temple located? 
Answer- In Assam (08 km from Guwahati near the capital Dispur. This temple is the temple of Goddess Sati, which is built on a hill).

Question- 5. When and where did the first underground train run in India? 
Answer- Underground Railways / Metro Railways started in India from 1984–85 in Kolkata. The longest distance train in India is 'Vivek Express'.

Question-6 Which is the most widespread and most fertile type of soil in India? 
Answer: Alluvial soil.

Question- 7. On which river is the highest Kunchikal waterfall of India located? 
Answers Vrahi.

Question- 8. In which state is the Guru Shikhar mountain peak? 
Answer - In Rajasthan.

Question- 9. By which name is the Yerlung Jungbo River in India? 
Answer - Brahmaputra.

Question- 10. Where is Chail Hill Station located in India? 
Answer- Himachal Pradesh- Chail Hill Station is situated at an altitude of about 2,250 meters above sea level, which is a beautiful hill station of Himachal Pradesh, mainly considered as a favorite destination for polo and cricket lovers.


Top 10 GK Questions-


 1. Which is the largest building in Mohenjodaro?

A) Great Bath

B) Granary

C) Sastambha Hall

D) Two store House

And: B) Granery


Answer - (B) Granary

2. Which student challenged the agnostic Yajnavalkya in the debate?

(A) Ghosha

(B) Apala

(C) Maitreyi

(D) Gargi

Answer- (B) Apala

3. Where is the famous Gayatri Mantra taken from?

(A) Rigveda

(B) Yajurveda

(C) Samveda

(D) Atharvaveda

Answer - (A) Rigveda

4. What is called a semi-circular structure with domed roofs built on the sacred relics of Buddhists?

(A) Stupa

(B) Sermon

(C) Pillar

(D) Monolithic

Answer - (A) Stupa

5. Why did Chinese travelers first visit India?

(A) He was interested in Buddhism

(B) The kings of India invited

(C) was interested in studying Indian culture

(D) He had a desire to live in India

Answer- (A) He was interested in Buddhism

6. Was President of Indian National Congress at the time of Partition of India.

(A) C Rajagopalachari

(B) JB Kripalani

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Maulana Abul Kalam Azad

Answer- (B) JB Kripalani

7. What was Kaushtayak in the Mauryan period?

(A) Gift to the king on special occasions

(B) Tax to be collected from merchants if there is more profit

(C) Tax levied on animals

(D) Taxes levied on land below government reservoirs

Answer- (D) Taxes levied on land below government reservoirs

8. Pulakeshin II was the greatest ruler of

(A) Pallavas of Kanchi

(B) Cholas of Tamil Nadu

(C) Chalukyas of Badami

(D) Chalukyas of Kalyani

Answer- (C) Chalukyas of Badami

9. Who was the first Gupta ruler to hold the title of Param Bhagwat

(A) Chandragupta I

(B) Samudragupta

(C) Chandragupta II

(D) Ramgupta

Answer- (C) Chandragupta II

10. Who was the first Sultan of Delhi to dissolve the power of the Ottoman nobles known as Chahalgani or Forty

(A) Razia

(B) Iltutmish

(C) Qutbuddin Aibak

(D) Balban

Answer- (D) Balban

Sunday, May 23, 2021

INDIAN GEOGRAPHY

Part 1


*Location: North Eastern Hemisphere

*Total Geographical Area: 32,87,263sq Km.

*Longitudinal Extent: 8°4' N to 37°6' North

*Latitude Extent: 68°7' East to 97°6' East

*North-South Extent: 3214Km

*East-West Extent:2933Km

*Land Frontier: 15,200Km

*Coastline: 7516.6Km

*South most point of Mainland: Cape Comorin(Kanyakumari)

*Southern most point of India: Indira point(Nicobar Island)

*Northern most point of India: Indira Col.(J&K)

*Eastern most point of India: Kibitu(Arunachal Pradesh)

*Western most point of India: Ghuar Moti(Gujarat)

         



              Part 2 will be available soon-



Top 10 Gk part11

 1. On which mountain mt. Abu is located? A)Satpura B)Vindhya C)Aravali (D) Sahyadri Answer (C) Aravalli 2. In which state is the Nanda Devi...